Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010

“Χωμένοι” στα χρέη οι νέοι δήμοι24 Δεκ 2010, 10:43Η.Τ. Αρ. φυλ. 423/22-12-10
Ξεκινούν με τραπεζικές απαιτήσεις ύψους 3,3 εκατ. ευρώΕκατοντάδες χιλιάδες και τα "μαύρα" χρέη προς μικροεργολάβους
Άγνωστο πόσα χρωστούν οι δήμοι σε προμηθευτές, εξωτερικούς συνεργάτες, μελετητικά γραφεία και εργολάβους, ενώ παραμένει αδιευκρίνιστο το ποσό που θα απαιτηθεί από μικροεργολάβους, οι οποίοι έχουν προφορικές εντολές "ανάθεσης έργων".
Σε μια εποχή άγριας οικονομικής κρίσης, οι δύο νέοι δήμοι της Ευρυτανίας κάνουν «ποδαρικό» στην νέα χρονιά και την νέα δημοτική περίοδο του προγράμματος “Καλλικράτης”, χρεωμένοι με 3,3 εκατ. ευρώ, υποχρεώσεις προς τράπεζες, καθώς και στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Χρήματα τα οποία πρέπει να αποπληρωθούν τα επόμενα χρόνια εις βάρος όλων των δημοτών, ακόμη και των οικονομικά νοικοκυρεμένων δήμων.
Τα φανερά χρέηΑπό τους έντεκα δήμους που συνενώνονται, μόνο οι τέσσερις παραδίδουν μηδενικό χρέος. Αυτοί είναι: ο δήμος Κτημενίων με δήμαρχο τον Γρηγόρη Χαλκιά, Προυσού με δήμαρχο τον Θανάση Φέγγο, Φουρνάς με δήμαρχο τον Ηλία Παπουτσόπουλο και Απεραντίων με δήμαρχο τον Δημήτρη Τάτση, ο οποίος μετά τις εκλογές αναλαμβάνει τον νέο δήμο Αγράφων, αλλά και "προίκα" περίπου 1,7 εκατ. ευρώ. Οι υπόλοιποι επτά δήμοι παραδίδουν χρέος που ξεπερνά τα 3,3 εκατ. ευρώ. Αναλυτικά, ο παλιός δήμος Αγράφων έχει βεβαιωμένα χρέη σε τράπεζες 374.308 ευρώ, ο δήμος Ασπροποτάμου, ο οποίος είναι και ο περισσότερο χρεωμένος δήμος με τραπεζικές υποχρεώσεις ύψους 839.114 ευρώ, ο δήμος Βίνιανης με 325.554 ευρώ, ο δήμος Δομνίστας με 337.359 ευρώ, ο δήμος Καρπενησίου με 705.779 ευρώ, ο οποίος είναι και ο αμέσως επόμενος σε “υψηλότερες” υποχρεώσεις δήμος, ο δήμος Ποταμιάς με 579.822 ευρώ και τέλος, ο δήμος Φραγκίστας με τραπεζικές υποχρεώσεις που αγγίζουν τις 166.244 ευρώ. Συνολικά, και σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτουμε από την Τράπεζα της Ελλάδος, ο νέος δήμος Καρπενησίου ξεκινά με χρέη, ύψους περίπου 1,62 εκατ. ευρώ, τα οποία προέρχονται από τους τρεις εκ των έξι δήμων που συνενώνονται, ενώ ο νέος δήμος Αγράφων με χρέη ύψους 1,7 εκατ. ευρώ, προερχόμενα από τους τέσσερις εκ των πέντε δήμων του.
Τα κρυφά χρέηΒέβαια δεν είναι μόνο τα φανερά χρέη, αλλά και τα "κρυφά". Τα λεγόμενα "μαύρα" χρέη που υπάρχουν σε πολλούς δήμους. Πρόκειται στην ουσία για αναθέσεις έργων σε μικροεργολάβους με προφορική εντολή απευθείας από τους δημάρχους ή τους αντιδημάρχους.Ωστόσο, οι αναθέσεις αυτές, οι οποίες στην πλειοψηφία τους είναι πραγματικές, αλλά αμφισβητούμενες, αφορούν κυρίως εργασίες αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών, συνήθως σε εποχές με ακραία καιρικά φαινόμενα, όταν οι δήμαρχοι καλούνται να δώσουν άμεση λύση, χωρίς να μπουν στην χρονοβόρα διαδικασία της ανάθεσης έργου που προϋποθέτει απόφαση Δημαρχιακής Επιτροπής.Πρόκειται για έργα καθαρισμού δρόμων από καταπτώσεις βράχων, διανοίξεις δρόμων από κατολισθήσεις, διευθετήσεις χειμάρρων και δεκάδων έργων που έχουν ανατεθεί σε ιδιώτες για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών.
Ο νόμος καλύπτει τέτοιες περιπτώσεις. Πρέπει όμως αμέσως μετά την προφορική ανάθεση έργου για την αντιμετώπιση απροβλέπτων γεγονότων, να συνταχτεί συμφωνητικό και να εγκριθεί από την Δημαρχιακή Επιτροπή.Στην πλειοψηφία τους, όμως, ποτέ δεν τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες, με αποτέλεσμα, σήμερα δεκάδες εργολάβοι να διεκδικούν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, ποσά που ξεπερνούν κατά τις πρόχειρες εκτιμήσεις τα 2 εκατ. ευρώ.Μόνο στον δήμο Καρπενησίου, σήμερα, υπάρχουν "μαύρα" χρέη που αγγίζουν το 1 εκατ. ευρώ από προφορικές αναθέσεις τα τελευταία 4 χρόνια.
Τον Αύγουστο του 2009 τα «Ευρυτανικά Νέα», σε ένα αποκλειστικό ρεπορτάζ, αποκάλυψαν ένα ανεπίσημο εσωτερικό έγγραφο, μια λίστα με ονόματα εργολάβων και τα αιτούμενα ποσά που ο δήμος χρωστούσε. Το έγγραφο εκείνο έδειχνε ένα χρέος της τάξης των 400.000 ευρώ. Στο ίδιο ρεπορτάζ, σε αποκλειστικές του δηλώσεις ο δήμαρχος Καρπενησίου Βασίλης Καραμπάς, παραδέχτηκε ότι υπάρχουν "κρυφά" χρέη στον δήμο Καρπενησίου, το συνολικό ποσό των οποίων δεν μπορούσε να προσδιορίσει, αλλά με αφοπλιστική ειλικρίνεια πρόσθεσε ότι είναι δύσκολο να αποπληρωθούν, αφού δεν υπάρχουν έγγραφα. Από την άλλη, ωστόσο, οι εργολάβοι έχουν ήδη προβεί σε μηνύσεις κατά της δημοτικής αρχής και απαιτούν την εξόφλησή τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες αγγίζουν το 1 εκατ. ευρώ!Τα "κρυφά" χρέη στο δήμο Καρπενησίου
Θα τα αποδεχθεί ο νέος δήμαρχος Καρπενησίου Κώστας Μπακογιάννης;
Με το αποκλειστικό ρεπορτάζ των “Ευρυτανικών Νέων” τον Αύγουστο του 2009 αποκαλύψαμε μία ανεπίσημη, αλλά παραδεκτή - από τον ίδιο τον δήμαρχο Βασίλη Καραμπά- λίστα με οικονομικές υποχρεώσεις του δήμου προς ιδιώτες.Συνολικά τα ποσά της λίστας άγγιζαν τις 400.000 ευρώ, χρήματα που όμως δεν φαίνονται στα επίσημα οικονομικά στοιχεία του δήμου και αφορούν κατασκευή μικροέργων, διάφορων εργασιών, παροχή υπηρεσιών κ.λπ. που πραγματοποιήθηκαν με απευθείας ανάθεση, η οποία δόθηκε προφορικά, είτε από τον ίδιο τον δήμαρχο, είτε από αντιδημάρχους.Σύμφωνα με πληροφορίες, το ανεπίσημο έγγραφο που δημοσιεύσαμε, αποτελεί μία μικρή μόνο λίστα απαιτήσεων που ο δήμος χρωστά σε τοπικούς εργολάβους. Ειδικότερα, το έγγραφο αφορούσε χρέη μέχρι και το τέλος του 2006.Από το 2007 και μέχρι σήμερα υπάρχουν δεκάδες ακόμη “απευθείας αναθέσεις” με προφορική εντολή για μικροέργα που προκύπτουν, ενώ κάποιοι θεωρούν ότι πολλά από αυτά έχουν γίνει για μικροπολιτικούς λόγους.
Λέγεται ότι τα πραγματικά ανεπίσημα χρέη του δήμου Καρπενησίου ξεπερνούν το 1 εκατ. ευρώ. Ήδη κάποιες περιπτώσεις έχουν φτάσει και στον Εισαγγελέα Ευρυτανίας.Το ερώτημα που τίθεται τώρα είναι αν ο νέος δήμαρχος Καρπενησίου κ. Κώστας Μπακογιάννης θα αποδεχθεί χρέη που δεν αποδεικνύονται, αλλά είναι πραγματικά.Ο ίδιος πάντως έχει δηλώσει ότι θα προχωρήσει σε διαχειριστικό έλεγχο των οικονομικών του δήμου που αναλαμβάνει, ενώ ο δήμαρχος Καρπενησίου Βασίλης Καραμπάς, καθώς και ο αντιδήμαρχος οικονομικών κ. Βαγγέλης Καρφής σε δηλώσεις τους στα “Ευρυτανικά Νέα” έχουν ξεκαθαρίσει ότι παραδίδουν έναν εύρωστο οικονομικά δήμοhttp://www.evrytanika.com