Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Απολογισμός εκλογών



O ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΜΟΥ
Πολλά γράφτηκαν και ακόμα περισσότερα ακουστήκαν για αυτές τις εκλογές και σήμερα με πολύ καθαρό μυαλό και εκτιμώντας τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του αποτελέσματος, καταθέτω την άποψή μου ως ένα είδος απολογισμού, μια άποψη που οπωσδήποτε είναι υποκειμενική, στηρίζεται όμως σε συγκεκριμένα αναμφισβήτητα στοιχεία.
Ήταν μια εκλογική μάχη άνιση άκουσα να λένε όλοι και έτσι πραγματικά είναι αφού απέναντί μας υπήρξε μια «μεγάλη» πολιτική οικογένεια που αρκετές δεκαετίες επηρέασε και επηρεάζει τα πολιτικά δρώμενα της χώρας, με τεράστια επιρροή στην Ευρυτανία και αυτό φάνηκε ιδιαίτερα από τις οργισμένες δηλώσεις του Νομάρχη μετά τις επαναληπτικές περιφερειακές εκλογές.
Ένας άλλος παράγοντας που επηρέασε το αποτέλεσμα είναι και το γεγονός ότι αρκετά στελέχη που ανήκουν στο χώρο μας, σε αυτές τις εκλογές πήγαν ξεκάθαρα με τον αντίπαλο ή τουλάχιστον ξεκάθαρα ήταν απέναντί μας, χωρίς αυτό να αποτελεί μομφή για κανέναν, γιατί κάθε πολίτης έχει την δική του προσωπικότητα και στις εκλογές μπορεί να εκφράζει ανεπηρέαστος τα πιστεύω του. Βέβαια υπήρξαν και κάποιοι κομματικοί χαμαιλέοντες που προεκλογικά ετοίμαζαν την ήττα μας για δικά τους προσωπικά συμφέροντα και μετεκλογικά ετοιμάζουν πάλι την προσαρμογή τους στο κυβερνών κόμμα και το φαινόμενο αυτό εύχομαι να το αντιμετωπίσει γρήγορα το πασοκ.
Είναι γεγονός ότι σε αυτές τις εκλογές στο δήμο Καρπενησίου αρκετοί ψηφοφόροι που παραδοσιακά κινούνται στον συντηρητικό χώρο στήριξαν το περιφερειακό ψηφοδέλτιο του πασοκ και παράλληλα αρκετοί ψηφοφόροι που ανήκουν στο χώρο μας στήριξαν το δημοτικό ψηφοδέλτιο του κ. Μπακογιάννη. Το φαινόμενο αυτό επαληθεύεται μαθηματικά και αντίστροφα, ιδιαίτερα για την πόλη του Καρπενησίου αλλά και για άλλες περιοχές όπως το Μικρό και Μεγάλο χωριό, από τα αντίστοιχα αποτελέσματα του περιφερειακού ψηφοδελτίου του κ. Κοντογεώργου και του δικού μας δημοτικού ψηφοδελτίου. Είναι αξιοσημείωτο επίσης να παρατηρήσει κάποιος ότι στα συγκεκριμένα εκλογικά τμήματα είναι και συγκεκριμένη σε ένα μεγάλο βαθμό η σταυροδοσία Από τα παραπάνω στοιχεία προκύπτει ευθέως ότι υπήρξε σε ένα βαθμό μια προσπάθεια αντιπραγματισμού ψήφων δηλαδή υπήρξε μια προσπάθεια συναλλαγής που στόχο είχε την ταυτόχρονη ικανοποίηση των συναλλασσόμενων μερών. Εκείνο όμως που έχει εξαιρετική σημασία είναι ότι σε αυτή τη εκλογική μας μάχη δοκιμάστηκαν κομματικές συνειδήσεις και το αποτέλεσμα αυτής της δοκιμασίας είναι πλέον ορατό αφού για άγνωστους λόγους η συναλλαγή δεν ήταν απολύτως ελεγχόμενη και κάποιοι ξεγυμνώθηκαν.
Σε ότι αφορά τον Βουλευτή, προς θεού δεν είπα ποτέ ότι ήταν απέναντί μας, είπα απλά (και σας παραπέμπω στην συνέντευξή μου 10/11/2010 Ευρυτανικά Νέα) ότι δεν είχε τη συμμετοχή που θα έπρεπε να έχει και αυτή είναι η προσωπική μου άποψη την οποία αν χρειαστεί μπορώ να τεκμηριώσω. Βέβαια κάποιοι μίλησαν για πικρίες και είπαν ότι βιάστηκα να κάνω δηλώσεις αλλά προτιμώ αυτή την αυθόρμητη στάση μου μετεκλογικά παρά τις προεκλογικές ίντριγκες.
Δεν μετανιώνω για την απόφασή μου να ηγηθώ του συνδυασμού στην συγκεκριμένη χρονική περίοδο και απαιτώ να με κρίνουν οι πολίτες αυστηρά, παράλληλα όμως αυτός ο αγώνας ήταν για μένα μια εμπειρία ζωής, μια εμπειρία μέσα από την οποία μου δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσω Ανθρώπους και ανθρωπάκια, να αναθεωρήσω απόψεις και να ενδυναμώσω την πολιτική μου ιδεολογία.

Ευχαριστώ την οικογένειά μου, τους συνυποψήφιους και συνεργάτες μου, την Γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ Ευρυτανίας για την τεράστια στήριξη στον αγώνα μας, τα μικρά και μεγάλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που σε δύσκολες μέρες εμμένουν στην ιδεολογία τους, τον απλό κόσμο που μας στήριξε πέρα από χρώματα και κόμματα.
Με ιδιαίτερη τιμή για τους αναγνώστες
Βαγγέλης Καρφής