Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

Οι γυναίκες, ευάλωτες στην πιεστική εργασία


Οι γυναίκες, ευάλωτες στην πιεστική εργασία

15/11/2010 2:25:00 μμ










Οι γυναίκες που έχουν μία ιδιαίτερα πιεστική εργασία διατρέχουν κατά 40% περισσότερους κινδύνους να υποστούν οξύ καρδιακό επεισόδιο, εγκεφαλικό ή να υποβληθούν σε εγχείρηση για τη διάνοιξη φραγμένης αρτηρίας, σε σχέση με τις γυναίκες των οποίων η απασχόληση προκαλεί λιγότερο άγχος, επισημαίνει έρευνα που δημοσιοποιήθηκε στις ΗΠΑ.

Η μελέτη, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, δείχνει ότι ιδιαίτερα αγχώδεις δραστηριότητες που δεν προσφέρουν ικανοποίηση στην εργαζόμενη αυξάνουν τον κίνδυνο ενός οξέος καρδιακού επεισοδίου κατά 88% σχεδόν, κατά 43% της εμφάνισης στεφανιαίας νόσου ή άλλων διαδικασιών που έχουν σχέση με τη διάνοιξη μιας αρτηρίας.

Ακόμη το αίσθημα ανασφάλειας στον τομέα της απασχόλησης έχει επίσης σχέση με μια αύξηση των παραγόντων επικινδυνότητας, όπως η αρτηριακή υπέρταση, το υψηλό επίπεδο χοληστερόλης ή τα παραπανίσια κιλά, υπογραμμίζουν οι συντάκτες της έρευνας, την οποία παρουσίασαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρίας το σαββατοκύριακο στο Σικάγο του Ιλινόι.

Οι ερευνητές αυτοί ανέλυσαν το άγχος στην εργασία σε δείγμα 17.415 γυναικών με καλή υγεία επί τουλάχιστον δέκα χρόνια.

Μια απασχόληση που επιβαρύνει με άγχος την ψυχολογία του εργαζομένου καθορίζεται, σύμφωνα με τους συντάκτες, ως μία ιδιαίτερα απαιτητική εργασία στην οποία ο εργαζόμενος έχει περιορισμένη ή καθόλου εξουσία, ενώ η συγκεκριμένη απασχόληση δεν προσφέρει τη δυνατότητα στον εργαζόμενο να χρησιμοποιεί τη δημιουργικότητα και το ταλέντο του.

«Η μελέτη μας δείχνει την ύπαρξη ταυτόχρονα των άμεσων κλινικών καρδιαγγειακών επιδράσεων και μακροπρόθεσμα των αγχωτικών αυτών εργασιών που δεν προσφέρουν ικανοποίηση στις γυναίκες αυτές», υπογραμμίζει επιστήμονας του Brigham and Women's Hospital στη Βοστόνη, βασική συντάκτρια της έρευνας αυτής που χρηματοδοτήθηκε από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (ΝΙΗ) των ΗΠΑ.

«Οι γυναίκες που ασκούν μια ιδιαίτερα απαιτητική εργασία και στην οποία έχουν περιορισμένο έλεγχο διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιαγγειακή νόσο μακροπρόθεσμα», σημειώνει ερευνήτρια του κέντρου ανάπτυξης του παιδιού στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.

Ωστόσο, η μελέτη δεν δείχνει την άμεση σχέση μεταξύ του φόβου για απώλεια της εργασίας και του αυξημένου κινδύνου καρδιακής κρίσης, εγκεφαλικού ή θανάτου. http://www.real.gr