Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

Γιορτή τσίπουρου στην Δομνίστα



Γιορτή τσίπουρου στην Δομνίστα


Για μια ακόμη χρονιά θα πραγματοποιηθεί η ετήσια “Γιορτή του Τσίπουρου” στη Δομνίστα μας.
Σιγά σιγά έρχεται ο Χειμώνας και είναι ευκαιρία να τον καλωσορίσουμε πίνοντας ένα τσίπουρο παρέα με φίλους και γνωστούς. Η γιορτή ξεκινά την Παρασκευή στις 22, αλλά όποιος έχει διάθεση και χρόνο μπορεί να πάει και νωρίτερα για να βοηθήσει στις προετοιμασίες. Η παραδοσιακή απόσταξη του τσίπουρου θα κρατήσει μέχρι και την Κυριακή στις 24. Μπορείτε να πιείτε, να φάτε και να χορέψετε στην πλατεία του χωριού. Μην ξεχάσετε όμως να κάνετε και μερικές βόλτες στα πέριξ για να χαρείτε τα έντονα φθινοπωρινά χρώματα της ορεινής φύσης.
.

Πως παρασκευάζεται το τσίπουρο
Το τσίπουρο παρασκευάζεται με την απόσταξη των στέμφυλων, δηλαδή από τα υπολείμματα των σταφυλιών που μένουν μετά το πάτημα και την εξαγωγή του μούστου για την παραγωγή κρασιού. Χρησιμοποιούνται τόσο λευκά όσο και κόκκινα σταφύλια. Τα στέμφυλα τοποθετούνται μαζί με "γάρο" όπως ονομάζουν μικρή ποσότητα κρασιού από τα ίδια σταφύλια. Στη συνέχεια το καζάνι καλύπτεται με καπάκι το οποίο δεν πρέπει να αφήνει τους ατμούς να βγαίνουν έξω και γι' αυτό το λόγο καλύπτεται με λάσπη γύρω - γύρω, η οποία συνίσταται να είναι μείγμα στάχτης και καλαμποκάλευρου. Αυτός ο τρόπος σφραγίσματος του καζανιού αποτελεί μοναδική "πατέντα" των παλιών τεχνιτών. Το καζάνι μπαίνει στη φωτιά και μετά από μισή ώρα περίπου πετυχαίνουμε τον βρασμό. Αποτέλεσμα του βρασμού είναι οι ατμοί οι οποίοι ανεβαίνουν στο καπάκι και βρίσκουν διέξοδο από τον "λουλά" που αποτελείται από μια σωλήνα που ξεκινάει από την κορυφή του καζανιού με αποτέλεσμα να περνάνε υποχρεωτικά από τον "ψύκτη" -μια ειδική κατασκευή όπου κυλάει κρύο νερό γύρω γύρω- όπου και υγροποιούνται. Τέλος το τσίπουρο καταλήγει από τον ψύκτη έτοιμο για κατανάλωση σε ένα μικρό δοχείο.Από ένα καζάνι που χωράει γύρω στα 80 κιλά στέμφυλα μπορεί να αποδώσει 15 με 18 κιλά τσίπουρο από τα οποία τα πρώτα 4 κιλά είναι γύρω στους 60 βαθμούς και στη συνέχεια πέφτει. Ο μέσος όρος όμως είναι γύρω στους 40 βαθμούς http://prassia-eyrytanias.blogspot.com/