Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2010

Προς παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τις χωματερές


Προς παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τις χωματερές

28/10/2010 4:52:00 μμ









Πατήστε για μεγέθυνση

Συμπληρωματική προειδοποιητική επιστολή απέστειλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη χώρα μας για τις παράνομες χωματερές.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε σήμερα την Ελλάδα να υλοποιήσει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και να κλείσει οριστικά όλους τους παράνομους χώρους υγειονομικής ταφής.

Μετά από αίτημα του επιτρόπου για το Περιβάλλον, Γιάνες Ποτότσνικ, η Επιτροπή αποφάσισε να αποστείλει στην Ελλάδα συμπληρωματική προειδοποιητική επιστολή. Σε περίπτωση που οι ελληνικές αρχές δεν ενεργήσουν, η Επιτροπή ενδέχεται να αποφασίσει να προσφύγει στο Δικαστήριο και να ζητήσει την επιβολή χρηματικών προστίμων.

Σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα, μέχρι το τέλος του 2008, έπρεπε να έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας και να έχουν αποκατασταθεί όλες οι παράνομες χωματερές. Τον Απρίλιο του 2009, εστάλη στην Ελλάδα προειδοποιητική επιστολή η οποία υπενθύμιζε τις υποχρεώσεις που έχουν οι ελληνικές αρχές. Ωστόσο, σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία που διαθέτει η Επιτροπή, εξακολουθούν να λειτουργούν περίπου 316 παράνομες χωματερές και 429 βρίσκονται ακόμα σε διαδικασία αποκατάστασης.

Υπενθυμίζεται ότι το 2005, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταδίκασε την Ελλάδα, επειδή δεν έλαβε επαρκή μέτρα για την παύση λειτουργίας όλων των παράνομων χωματερών και την αποκατάστασή τους. Ωστόσο εξακολουθούν να λειτουργούν στη χώρα αρκετές εκατοντάδες παράνομες χωματερές.http://www.real.gr