Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010


Φως στο τούνελ για τον Παραμεγδόβιο Για την ένταξη του δρόμου στα τομεακά προγράμματα του Υπουργείου Υποδομών, δεσμεύτηκε ο Υφ. Γιάννης Μαγκριώτης


Φως στο τούνελ για τον Παραμεγδόβιο άρχισε να φαίνεται από την περασμένη εβδομάδα μετά την συνάντηση που είχε ο Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Γιάννης Μαγκριώτης με τον Νομάρχη Καρδίτσας Φώτη Αλεξάκο. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, στο γραφείο της Γενικής Γραμματέως Πόπης Γερακούδη και διήρκεσε περισσότερο από μια ώρα.
Ο Νομάρχης έθεσε υπόψη του Υφυπουργού μια σειρά ζητημάτων ιδιαίτερα σημαντικών όπως την αναγκαιότητα να κατασκευασθεί ο δρόμος Καρδίτσα- Τρίκαλα με προδιαγραφές αυτοκινητόδρομου (δυο λωρίδες ανά κατεύθυνση και διαχωριστική νησίδα) καθώς και τον δρόμο Καρδίτσα- Αγρινίου, θέμα που έχει τεθεί προ μηνών και από τις δυο Γενικούς Γραμματείς, Θεσσαλίας κας Γερακούδη Καλλιόπης και Στερεάς Ελλάδας κας Διαμαντοπούλου Κατερίνας.
Όσον αφορά το δρόμο Καρδίτσα – Τρίκαλα, το τμήμα της οδού αυτής που βρίσκεται εντός του νομού της Καρδίτσας έχει μήκος 16 χλμ. Από αυτά, το τμήμα των παρακάμψεων Αρτεσιανού- Ριζοβουνίου μήκους 5,5 χλμ έχει ήδη ενταχθεί στο περιφερειακό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό 13 εκατ. ευρώ, έχει δημοπρατηθεί, έχει υπογραφεί η σύμβαση και ξεκινούν άμεσα οι εργασίες
Για το υπόλοιπο τμήμα, μήκους 10,5 χλμ τη μελέτη συντάσσει η Νομαρχία Καρδίτσας και βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσης. Ο προϋπολογισμός του έργου εκτιμάται σε είκοσι έξι (26) εκατ. ευρώ. Το υπόλοιπο τμήμα εντός του νομού Τρικάλων έχει μήκος 8 χλμ και η μελέτη συντάσσεται από τη Νομαρχία Τρικάλων.
Ο Νομάρχης Καρδίτσας ζήτησε επίσης να ενταχθεί ο συγκεκριμένος δρόμος στα τομεακά προγράμματα του ΕΣΠΑ ώστε να αποφευχθούν τα δεκάδες θανατηφόρα ατυχήματα που έχουν συμβεί στο συγκεκριμένο δρόμο. Παράλληλα, με τη βελτίωση της προαναφερόμενης οδού προωθείται η οικονομική ενοποίηση των νομών Καρδίτσας και Τρικάλων αφού θα γίνει ελκυστική η χωροθέτηση επιχειρήσεων κατά μήκους του δρόμου που πλέον θα απευθύνονται στην ενιαία αγορά των 300.000 κατοίκων της Δυτικής Θεσσαλίας, που με τη σειρά της θα συμβάλλει στην αύξηση των θέσεων εργασίας και την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.
Ο Υπουργός δεσμεύθηκε για την ένταξη του συνόλου της οδού στα τομεακά προγράμματα του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, αρχικά για το εντός του νομού Καρδίτσας τμήματος της οδού που έχει ωριμότητα και στη συνέχεια του τμήματος του νομού Τρικάλων μόλις είναι έτοιμη η μελέτη.
Στη συνέχεια ο Νομάρχης έθεσε το ζήτημα της κατασκευής του δρόμου Καρδίτσας- Αγρινίου, αίτημα που έχει τεθεί προ μηνών και από τις δυο Γενικούς Γραμματείς, Θεσσαλίας κας Γερακούδη Καλλιόπης και Στερεάς Ελλάδας κας Διαμαντοπούλου Κατερίνας. Ο προϋπολογισμός που απαιτείται για την ολοκλήρωση του έργου, συμπεριλαμβανομένης της γέφυρας Μέγδοβα, εκτιμάται στο ποσό των δεκαπέντε (15) εκατ. ευρώ. Ο Υφυπουργός αναγνώρισε τη σημασία αυτού του δρόμου ο οποίος μεταξύ άλλων συνδέει τον Ε-65 με την Ιόνια οδό και υποσχέθηκε την ένταξη του δρόμου στα τομεακά προγράμματα του Υπουργείου Υποδομών, μετά την ολοκλήρωση των μελετών που συντάσσονται από τις δυο Περιφέρειες.
Η βελτίωση της οδού Καρδίτσα - Άρτα συμπεριλαμβανομένου της σήραγγας Τυμπάνου ήταν το επόμενο ζήτημα που έθεσε ο Νομάρχης στον Υφυπουργό, ο οποίος ανέφερε ότι τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, παρότι θεωρεί πολύ σημαντικό το έργο, είναι δυνατή η ένταξη στα τομεακά προγράμματα της βελτίωσης της οδού εκατέρωθεν της γέφυρας της Τρυγόνας έως τη διασταύρωση της Βατσουνιάς μήκους έξι (6) χλμ συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής της γέφυρας καθώς και του οδικού τμήματος εκατέρωθεν του αρχαιολογικού χώρου (Ελληνικά) μήκους δυο (2) χλμ που βρίσκεται μεταξύ Αργιθέας και Αγορασιάς. Ο προϋπολογισμός των συγκεκριμένων αυτών παρεμβάσεων ανέρχεται στο ποσό των έξι (6) εκατ. ευρώ.
Στη συνέχεια συζήτησαν τα ζητήματα που αφορούν τον αυτοκινητόδρομο Κεντρικής Ελλάδας (Ε-65) και τις πρωτοβουλίες που πρόκειται να αναληφθούν προκειμένου να γίνει επανέναρξη των εργασιών των έργων του Αχελώου. Για τα δυο αυτά σημαντικά έργα θέματα ο Υφυπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία του, ανέφερε όμως στο Νομάρχη πως θα προβεί και σε λεπτομερείς ανακοινώσεις στη σημερινή συνέντευξη τύπου στη Λάρισα. Φυσικά στη συνέντευξη τύπου θα συμπεριλαμβάνονται και για τα έργα Καρδιτσιώτικου ενδιαφέροντος που προαναφέρθηκαν.
Ο Νομάρχης ευχαρίστησε τον Υφυπουργό για την έμπρακτη συμπαράστασή του για τα ζητήματα που του έθεσε που αφορούν την Καρδίτσα αλλά και την Περιφέρεια Θεσσαλίας γενικότερα.http://evrytanikospalmos.blogspot.com