Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010


Η διάσωση που καθήλωσε την γη!

14/10/2010 7:00:00 πμ Λογοθέτη Ελένη









Πατήστε για μεγέθυνση

Για 17 μέρες ο Daniel Herrera,ο Victor Segovia, ο Carlos Barrios και οι άλλοι 30 συνάδελφοι τους θεωρούνται νεκροί. Ώσπου το γεωτρύπανο φτάνει στην επιφάνεια του ορυχείου βαμμένο με κόκκινη μπογιά και ένα σημείωμα: είμαστε 33 και είμαστε καλά! Και έτσι αρχίζει η πιο απίστευτη ιστορία διάσωσης !

Από την στιγμή που μαθεύτηκε η απίστευτη ιστορία των «ζωντανών νεκρών» μεταλλωρύχων σε βάθος 700 μέτρων, όλος ο κόσμος έμαθε που είναι η έρημος Ατακάμα ! Το ορυχείο του Σαν Χοσέ έγινε το νέο "σημείο μηδέν" και όλα τα βλέμματα στράφηκαν στην Χιλή!

Ένα στρατόπεδο σκηνών και προκατασκευασμένων σπιτιών έγινε η περιοχή γύρω από το ορυχείο. Οι οικογένειες κατασκήνωσαν εκεί και περίμεναν 2 μήνες, 69 ημέρες , για να δουν τους αγαπημένους τους, σαν άλλους Λάζαρους, να ξαναβγαίνουν στην επιφάνεια της γης. Και μαζί με αυτούς και όλος ο κόσμος. Οι 33 μεταλλωρύχοι έγιναν οι δικοί μας άνθρωποι και κάθε μέρα μαθαίναμε νέα τους από τα δελτία ειδήσεων σε όλα τα τηλεοπτικά δίκτυα.

Μία τεράστια επιχείρηση, στην οποία πήρε μέρος ακόμα και η NASA, στήθηκε προκειμένου αυτοί οι άνθρωποι να καταφέρουν να δουν το ξανά το φως της ημέρας. Επτά τρυπάνια έκαναν απεγνωσμένες προσπάθειες επί ημέρες. Φτιάχτηκαν τρεις στοές. Μεταφέρονταν, με "παλόμας" ("περιστέρια", κάψουλες μήκους 1,5 μέτρου και πλάτους 10 εκατοστών) τρόφιμα, ιματισμός και άλλα αναγκαία ώστε οι παγιδευμένοι να ζήσουν.

Και την 13η Οκτωβρίου, η επιχείρηση διάσωσης και απεγκλωβισμού, έγινε το σημαντικότερο γεγονός, που αναμετάδωσαν ζωντανά , λεπτό προς λεπτό, όλα τα μεγάλα παγκόσμια τηλεοπτικά δίκτυα . Περίπου 1.500 ρεπόρτερ από 39 χώρες κάλυψαν το γεγονός. Οι στιγμές ήταν ιστορικές.

Ο Florencio Avalos έγινε ο πρώτος από τους 33 που «πάτησε το πόδι του» στην επιφάνεια της γης.

Και δισεκατομμύρια τηλεθεατές σε όλο τον κόσμο έμειναν καθηλωμένοι για να παρακολουθήσουν την διάσωση των 33 μεταλλωρύχων που βγήκαν από «τη ζωή εν τάφω» μετά από 69 μέρες
http://www.real.gr