Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2010

"Στον αέρα" τα μικρά υδροηλεκτρικά έργα στο νομό.Διαμάχη ΥΠΕΚΑ και εταιρειών


Αντιδράσεις προκαλεί το σχέδιο υπουργικής απόφασης για τη χωροθέτηση των μικρών υδροηλεκτρικών έργων που προτείνεται απο το ΥΠΕΚΑ και ακυρώνει πάνω από το 70% των ΜΥΗΕ στην Ευρυτανία που έχουν ήδη υποβληθεί στη ΡΑΕ και βρίσκονται σε διαδικασία αδειοδότησης .

Το περίπου 90% των ΜΥΗΕ της χώρας μας που μπορούν να αδειοδοτηθούν και να υλοποιηθούν έχουν εγκατεστημένη ισχύ από 500 kW ως 3 MW. Κατά πλειοψηφία είναι έργα που αξιοποιούν μεγάλες η μεσαίες υψομετρικές διαφορές με βάση τις μορφολογικές ιδιαιτερότητες της χώρας μας.

Η θέση της ΕΣΥΕΝ

"Η λογική τους είναι η αξιοποίηση της διαθέσιμης παροχής (run of the river) χωρίς δεξαμενές αποθήκευσης του νερού, με μια μικρή συνήθως υδροληψία ορεινού τύπου, αγωγό τοποθετημένο υπεδάφια (στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων) και μηχανοστάσιο περί τα 100 m2 σε γήπεδο περί τα 500 m2, συνήθως σε Δημόσιες δασικές εκτάσεις.

Είναι συνήθως μη ορατά από πολυσύχναστα μέρη και τα συνοδά έργα τους είναι συνήθως μικρά σε σχέση με άλλες ΑΠΕ. Η αποκατάσταση του περιβάλλοντος μετά την κατασκευή τους είναι ταχύτατη, χαρακτηριστικά σε δυό χρόνια μετά την κατασκευή τους σχεδόν δεν φαίνεται ότι στην περιοχή αυτή έχει γίνει έργο, εκτός των σημείων υδροληψίας και μηχανοστασίου, όπου φαίνονται μικρές και στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων ιδιαίτερα καλαίσθητες επεμβάσεις. Αυτά εξάλλου έχουν διαπιστωθεί στις λιγοστές - δυστυχώς - αυτοψίες της ΕΥΠΕ σε εν λειτουργία ΜΥΗΕ και στις αυτοψίες Διευθύνσεων Περιβάλλοντος των Περιφερειών.

Το περιβαλλοντικό θέμα είναι η αφαίρεση της μεγαλύτερης ποσότητας του νερού του χειμάρρου από την φυσική του κοίτη από την υδροληψία του έργου μέχρι το μηχανοστάσιο (αφού μετά την ενεργειακή του εκμετάλλευση επιστρέφει στην φυσική του κοίτη χωρίς να μειωθεί η ποσότητα του και χωρίς να ρυπανθεί). Το πρόβλημα αυτό αντιμετωπίζεται διεθνώς με τον υπολογισμό και την διατήρηση της «οικολογικής» παροχής από την υδροληψία μέχρι το μηχανοστάσιο. Η θέση του ΕΣΥΕΝ είναι ότι η χωροθέτηση των ΜΥΗΕ πρέπει πέραν των ενεργειακών δεικτών να γίνεται περιβαλλοντικά με κριτήριο τον υπολογισμό και την διατήρηση της «οικολογικής» παροχής και όχι με αυθαίρετους αντιεπιστημονικούς και δογματικούς τρόπους που δεν βασίζονται ούτε σε στατιστικές μεθόδους, ούτε σε επιστημονικές αναλύσεις και προσεγγίσεις και το μόνο που κάνουν είναι να «ομαδοποιούν» ΜΥΗΕ χωρίς να παίρνουν υπ’ όψιν τις φυσικές παραμέτρους σε κάθε περίπτωση."

Πράσινη ανάπτυξη ή πράσινη "εκτροπή" της φύσης

Έχουμε τονίσει πολλές φορές μέσα απο την εφημερίδα μας την ανάγκη της πράσινης ανάπτυξης μέσω των ΑΠΕ υπό όρους.

Έτσι ισχύει και στην Ευρυτανία.Καλά τα υδροηλεκτρικά αλλά πρέπει να διασφαλιστούν οι περιβαλλοντολογικοί παράμετροι για την ένταξή τους στο περιβάλλον.

Έχει παρατηρηθεί ότι όπου δημιουργήθηκαν πολλά ΜΥΗΕ σε ποτάμια και υδατορέματα σε μικρή απόσταση μεταξύ τους έχουμε επιπτώσεις στο περιβάλλον της περιοχής.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι στο Βασιλέσι Πρασιάς σε απόσταση μόλις 200 μέτρων έχουν αδειοδοτηθεί τρία έργα περίπου 5 ΜΥΗΕ.

http://prassia-eyrytanias.blogspot.com/