Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010


Επτά από τους έντεκα δήμους της Ευρυτανίας χρωστούν 3,3 εκατ. ευρώ

Το σύνολο των χρεών των δήμων της Ευρυτανίας από δάνεια σε τράπεζες ή το Ταμείο Παρακαταθηκών, ανέρχεται σε 3,3 εκατομμύρια ευρώ περίπου.
Χαρακτηριστικό είναι ότι από τους 11 δήμους του νομού, δανειακές υποχρεώσεις έχουν οι 7 δήμοι, ενώ τέσσερις δήμοι εμφανίζονται με μηδενικά χρέη.
Με τις εκλογές του Νοεμβρίου και την εφαρμογή του “Καλλικράτη”, όλα τα παραπάνω χρέη τα αναλαμβάνουν οι νέοι δήμοι. Ο νέος δήμος Καρπενησίου συνολικά θα έχει χρέη ύψους περίπου 1,62 εκατ. ευρώ, τα οποία προέρχονται από τους τρεις εκ των έξι δήμων που συνενώνονται και ο νέος δήμος Αγράφων θα έχει χρέη ύψους 1,7 εκατ. ευρώ από τους τέσσερις εκ των πέντε δήμων του.
Το άσχημο βέβαια είναι ότι φορτώνονται πλέον με χρέη και οι κάτοικοι των τεσσάρων δήμων (Απεραντίων, Κτημενίων, Φουρνάς και Προυσού) που οι δήμαρχοί τους κατάφεραν να έχουν μηδενικές δανειακές ανάγκες. Αναλογικά, λοιπόν, οι 32.000 περίπου εγγεγραμμένοι από την απογραφή του 2001 κάτοικοι της Ευρυτανίας (μόνιμοι είναι περίπου 20.000) καλούνται να πληρώσουν περίπου από 103 ευρώ έκαστος για να αποπληρωθούν τα δάνεια των δύο πλέον νέων μεγάλων δήμων του νομού, ύψους 3,3 εκατ. ευρώ.
Εφημερίδα "Ευρυτανικά Νέα"