Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2010


Παρασκευή, 3 Σεπτεμβρίου 2010

ΚΕΔΚΕ: "Μόνη λύση η απεμπλοκή μας απο το μνημόνιο"

Στην «τυφλή εφαρμογή του μνημονίου» επέρριψε ο πρόεδρος της ΚΕΚΔΕ, Νικήτας Κακλαμάνης, τη δεινή οικονομική... κατάσταση των δήμων της χώρας, κατά τη σημερινή γενική συνέλευση της Ένωσης και ταυτόχρονα προέβλεψε ότι τα χρέη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα ανέλθουν, έως το 2013, στα τρία δισ. ευρώ, αν συνεχιστεί η πολιτική των περικοπών.Ο κ. Κακλαμάνης είπε ότι αν συνεχιστεί η ίδια πολιτική θα έχουν χαθεί έως το τέλος του χρόνου, για τους δήμους, περίπου 1 δισ. ευρώ, ενώ ήδη έχουν περικοπεί 515 εκατομ. ευρώ, που προορίζονταν για έργα και λειτουργικές δαπάνες.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ ζήτησε την απεμπλοκή από τις διατάξεις του μνημονίου, που προβλέπουν εξοικονόμηση πόρων και από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ υποστήριξε ότι οι δήμαρχοι, που θα εκλεγούν, θα δυσκολευτούν να εφαρμόσουν τις περικοπές. Υποστήριξε ότι «κυβερνητικό στέλεχος, προέτρεψε τους δημάρχους να διπλασιάσουν τα δημοτικά τους τέλη, προκειμένου να καλύψουν τα ελλείμματά τους οι δήμοι». Είπε ακόμη ότι θα ήταν προτιμότερο, υπό αυτές τις συνθήκες, να αναβληθούν οι εκλογές και η κυβέρνηση, αντί να κατεβάζει ως υποψηφίους προβεβλημένα στελέχη της, να διορίσει δημάρχους και περιφερειάρχες, για να εφαρμόσουν την πολιτική της.
Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκαν και τα περισσότερα μέλη της ΚΕΔΚΕ, τα οποία ζήτησαν δυναμικές ενέργειες από την Ένωση, «μπροστά στην ασφυκτική οικονομική πραγματικότητα, που βρίσκονται οι δήμοι, αλλά και στον ασφυκτικό έλεγχο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, που θα μπουν, σύμφωνα με τον Καλλικράτη». Ως εκ τούτου, η γενική συνέλευση αποφάσισε να ζητηθεί συνάντηση της ΚΕΔΚΕ με τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς, καθώς και με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων. Επίσης, αποφασίστηκε συμμετοχή στο συλλαλητήριο, που διοργανώνει η ΓΣΕΕ στη Θεσσαλονίκη, στις 11 του μήνα, ημέρα των εγκαινίων της 75ης ΔΕΘ.