Παρασκευή 2 Ιουλίου 2010

Σήμερα τα εγκαίνια του Ιερού Ναού Ευαγγελιστή Μάρκου στο Κεφαλόβρυσο






Ένας νέος Ιερός Ναός προς τιμή του Ευαγγελιστή Μάρκου θα λειτουργεί από τις 2 Ιουλίου και θα υπάγεται στην ενορία των Ευρυτάνων Αγίων. Ολόκληρο το κτήριο, μια προκατασκευή βαρέως τύπου, μεταφέρθηκε χθες το μεσημέρι με τριαξονικό όχημα από την Θεσσαλονίκη. Σήμερα έγινε η εγκατάσταση.

Ο συγκεκριμένος Ναός είναι δωρεά ενός ζεύγους γιατρών από την Αθήνα, του κυρίου και της κυρίας Κονδυλάκη, οι οποίοι ύστερα από επίσκεψή τους στη περιοχή μας και μετά από μια συνάντηση που είχαν με τον εφημέριο ιερέα των Ευρυτάνων Αγίων πάτερ Γεώργιο, του εξέφρασαν την επιθυμία να ιδρύσουν έναν Ναό.Ο ιερέας σε συνεργασία με το δήμο Καρπενησίου και την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, τους υπέδειξαν τον χώρο στην περιοχή του Κεφαλόβρυσου, όπου και τελικά θα στηθεί ο Ναός και με τη σύμφωνη γνώμη φυσικά του σεβασμιότατου Μητροπολίτη Καρπενησίου κ.κ. Νικολάου.

Ο Ναός ήρθε από την Θέρμη Θεσσαλονίκης, είναι 50 τ.μ. προκάτ βαρέως τύπου, οπλισμένος με σκυρόδεμα και επένδυση πέτρας, η οποία δένει με το τοπίο της περιοχής.Στο εσωτερικό του δεν υπάρχουν αγιογραφίες, έχει ωστόσο Αγία Τράπεζα και είναι λειτουργήσιμος. Ο συγκεκριμένος Ναός δύναται να χρησιμοποιηθεί και για εκκλησιαστικά μυστήρια, αν κάποιος το επιθυμεί.Είναι προς τιμήν του Ευαγγελιστή Μάρκου, ο οποίος γιορτάζει στις 25 Απριλίου καθώς και προς τιμή της καταθέσεως της Τίμιας Ζώνης της Παναγίας που γιορτάζεται στις 2 Ιουλίου αλλά και της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος (που είναι και η ευχή των δωρητών). Είναι δηλαδή ένας τρισυπόστατος Ναός.Τα εγκαίνια θα γίνουν από τον Μητροπολίτη Καρπενησίου στις 2 Ιουλίου.

Την Μεταμόρφωση του Σωτήρος θα πανηγυρίσει ο Ναός και το βράδυ της προηγουμένης θα γίνει μια συναυλία στο Αμφιθέατρο του χώρου. Με τον Ναό αυτό αναβαθμίζεται η περιοχή και πραγματοποιείται το τάμα 187 ετών από την μάχη του Κεφαλοβρύσου. Να θυμίσουμε ότι στην περιοχή τραυματίστηκε θανάσιμα ο πολεμιστής του ’21 Μάρκος Μπότσαρης, ο οποίος φέρει και το όνομα του Ευαγγελιστή.

Ο εφημέριος του Ναού πάτερ Γεώργιος σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε μαζί του, ιδιαίτερα συγκινημένος, ευχαρίστησε το ζεύγος Κονδυλάκη και τον ανιψιό τους, κύριο Ζητουνιάτη για την χρηματοδότηση που προσέφεραν. Επίσης ανέφερε πως η συνδρομή του δήμου, του Δημοτικού Συμβουλίου και όλων των αντιδημάρχων ήταν σημαντική, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην βοήθεια του δημάρχου κ. Βασίλη Καραμπά αλλά και του κυρίου Βασίλη Καμαρέτσου.Κλείνοντας την συνομιλία με τον πάτερ Γεώργιο, μας είπε χαρακτηριστικά πως με την ύπαρξη του νέου αυτού Ναού, η περιοχή αποκτά την πολιτισμική, θρησκευτική και τουριστική αναβάθμιση που της αξίζει, με τα συναισθήματα χαράς, καρδιακής και ψυχικής αγαλλίασης να πλημμυρίζουν τις καρδιές όλων μας. http://prassia-eyrytanias.blogspot.com/