Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ της Ομοσπονδίας Ευρυτανικών Συλλόγων,κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας καιχοροεσπερίδα.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ
Κλεισθένους 17 -Τ.Κ. 105-52 - Αθήνα Αθήνα 17-02-2015
Τηλ- Fax: 210 3834451 -6980764652
Εmail: oesevrytanias@gmail.com
www.oes.gr
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Μέσα σε πνεύμα ενότητας σύμπνοιας και σύγχρονης αντίληψης, το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Ευρυτανικών Συλλόγων, πραγματοποίησε την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας και την χοροεσπερίδα στις 15-02-2015 ημέρα Κυριακή στο Κέντρο <<ΑΓΡΙΜΙΑ>> σε συνεργασία με τους Ευρυτανικούς Συλλόγους. Ο απλός κόσμος ανταποκρίθηκε πρόθυμα στο κάλεσμα της Ο.Ε.Σ.
Η Πρόεδρος κ. A. Σκοτίδα καθώς και τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους και οι προσπάθειές τους στέφθηκαν με πλήρη επιτυχία. Η τεράστια αίθουσα του κέντρου "ΑΓΡΙΜΙΑ" ήταν κατάμεστη μέχρι την τελευταία στιγμή από ενθουσιώδεις συμπατριώτες που απολάμβαναν γνήσια παραδοσιακά τραγούδια. Την παράσταση εδώ έκλεψε η προσέλευση της Ευρυτανικής Νεολαίας η οποία λικνίζονταν έως αργά το βράδυ στην πίστα, αποτελεί ένα αισιόδοξο μήνυμα. Η λαχειοφόρος αγορά που ήταν πλούσια σε πολλά και καλά δώρα βρήκε ανταποκριτές. Η ορχήστρα ήταν εξαιρετική. Η παρουσία του Στέφανου Κόπανου, μέλους του Δ.Σ της Ο.Ε.Σ, στο τραγούδι μάγεψε το κοινό, καθώς και ο αδελφός του Τάσος Κόπανος ,
επίσης η κ. Λεγάκη Κονιτοπούλου η οποία αφιλοκερδώς ήρθε στην εκδήλωση και έδωσε μια άλλη νότα με τα νησιώτικα ,αλλά και τα μέλη της ορχήστρας του Κέντρου, επίσης και το χορευτικό Γυναικών του Συλλόγου Αδελφότητος Γραννιτσιωτών , υπό της οδηγίες της δασκάλας Λένας Γερονίκου κατέπληξε τους παρευρισκομένους .
Μετά την ευλογία της πίτας που έγινε από τον ακούραστο πατέρα Δημήτριο Σκόνδρα, ο οποίος είναι πάντα δίπλα στην Ομοσπονδία και τον ευχαριστούμε δημοσίως , καθώς και τον πατέρα Δωρόθεο , τον οποίο επίσης ευχαριστούμε, ακολούθησαν σύντομες ομιλίες.
Ο Αντιπερειφερειάρχης κ. Αριστείδης Τασσιός στον χαιρετισμό του εξέφρασε τις Ευχές του και τα Χρόνια του Πολλά σε όλους. Μίλησε με θερμά λόγια για το σπουδαίο έργο που επιτελεί η Ο.Ε.Σ και συνεχάρη το Δ.Σ. για τη εκδήλωση η οποία τόνιζε γίνεται για πρώτη φορά. Αναφέρθηκε δε εκτενώς στις τεράστιες και ανυπολόγιστες ζημιές που έπληξαν την Ευρυτανία από την πρόσφατη κακοκαιρία, και ότι η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος είναι σε συνεχή επικοινωνία με τα αρμόδια υπουργεία για την καταγραφή και αποκατάσταση των ζημιών και ότι θα χρειαστεί γενναία χρηματοδότηση. Αναφέρθηκε δε σχετικά με τον δήμο Αγράφων ότι υπάρχει εγκεκριμένο το ποσό των πέντε και τριών εκατομμυρίων ευρώ για νέα έργα.
Στον χαιρετισμό του ο Νέος Βουλευτής του Νομού μας κ Κώστιας Θωμάς, ευχήθηκε για το Νέο Έτος τα καλυτέρα . Εξήρε το έργο της Ο.Ε.Σ , & συνεχάρη το Δ.Σ. για την πολύ όμορφη και ζεστή εκδήλωση , αναφέρθηκε ότι η Ο.Ε.Σ εν μέσω της μεγάλης κρίσης που περνά ο τόπος , καταφέρνει μέσα σε πνεύμα αλληλεγγύης και συνεργασίας τόσο με τους Συλλόγους , όσο και με άλλους φορείς να αναδεικνύουν τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας και να προσπαθεί να τα μεταλαμπάδευση και στους νέους. Και επ αυτού είπε ότι και ο ίδιος προσδοκά στην συστράτευση και δραστηριοποίηση των συλλόγων και θα είναι πάντα διαθέσιμος για ανοικτή συνομιλία και συνεργασία με τους Συλλόγους και την Ο.Ε.Σ.
Επικρότησε την πρωτοβουλία της Ο.Ε.Σ σχετικά με την Πρόσκληση –Κάλεσμα προς όλους τους δυναμένους Ευρυτάνες, στα πλαίσια του εθελοντισμού και προέτρεψε τον κόσμο να ανταποκριθεί και να συσπειρωθεί για βοήθεια στην ιδιαίτερη πατρίδα μας, σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνά.
Ο Δήμαρχος Αγράφων κ. Θεόδωρος Μπαμπαλής δε μπόρεσε να παρευρεθεί λόγω των δύσκολων καταστάσεων που επικρατούσαν στο Δήμο. Μας μεταφέρει τους ολόθερμους χαιρετισμούς του και εύχεται καλή επιτυχία στην εκδήλωση της ΟΕΣ καθώς και καλή χρονιά σε όλους τους Αγραφιώτες και σε όλους τους Ευρυτάνες.
Επίσης χαιρετισμό έστειλε και ο πρώην βουλευτής κ. Κοντογιώργος Κωνσταντίνος
Η Πρόεδρος στην ολιγόλεπτη ομιλία της αφού ευχήθηκε Καλή Χρονιά ,τόνισε :Πίστη μας είναι, η συνεργασία μεταξύ φορέων, των οποίων τα ενδιαφέροντα είναι κοινά και αποσκοπούν στο καλό της γενέτειρά μας να φέρουν θετικά αποτελέσματα. Σκοπός της ΟΕΣ είναι βάσει των καταστατικών διατάξεων της η δημιουργία ευνοϊκότερων συνθηκών ζωής των κατοίκων με διάφορα κοινωφελή έργα εξωραϊσμού, η προστασία και η ανάπτυξη του περιβάλλοντος, η ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και τέλος η συνεργασία με επιστημονικούς, πνευματικούς οργανισμούς, συλλόγους, ενώσεις, συνομοσπονδίες και γενικά με κάθε προοδευτικό φορέα, μέσα σε πνεύμα συνεργασίας, αλληλοκατανόησης και αλληλοβοήθειας Η πορεία της ΟΕΣ είναι σαφής, δημιουργική , όμως και αρωγός, που παρέχει την στήριξη στους Συλλόγους αλλά και οι Σύλλογοι είναι οι πρωταγωνιστές στον τόπο τους. Η σχέση πρέπει να είναι ουσιαστική και αμφίδρομη. Πιστεύουμε στο συντονισμό και την κοινή δράση όλων, σαν απαραίτητη προϋπόθεση για το καλό της Ευρυτανίας. Θεωρώντας ότι επιβάλλεται να προσπαθούμε όλοι για το καλύτερο, σε ότι αφορά το Νομό μας, δηλώνουμε ότι είμαστε διατεθειμένοι να συνεισφέρουμε σε μια κοινή προσπάθεια. Κι' αυτό θα επιτευχθεί όχι με εθιμοτυπικές συσκέψεις αλλά με διαρκή επαφή, με ουσιαστικό και ειλικρινή διάλογο, με κατάθεση σκέψεων, απόψεων και προτάσεων που θα μπορούσαν να δρομολογήσουν μια άλλη πορεία, τόσο αναγκαία σήμερα για τη Ευρυτανία μας. εικόνα αλλαγής, εμπιστοσύνης, προοπτικής και δημιουργίας. να πάρουν εκείνες τις πρωτοβουλίες και να αναπτύξουν τις δράσεις που κρίνουν ως αναγκαίες ώστε η Ο.Ε.Σ μαζί με τους Συλλόγους να συνεχίσει με έργο αντάξιο των καταστατικών της σκοπών, του πολιτισμού που εκπροσωπεί, της δημιουργικής της πορείας και των σημαντικών δυνατοτήτων των μελών της. Κλείνοντας επισήμανε τον επαναπροσδιορισμό του ρόλου του Πολιτισμού σε σχέση με τα προβλήματα και τις νέες κοινωνικές ανάγκες από την οικονομική κρίση, ενισχύοντας την αλληλεγγύη προς όλους και κυρίως στις ευπαθείς ομάδες της Ευρυτανίας . Παράλληλα με την καταγραφή και ανάδειξη των αξιών του Πολιτισμού μας δυναμώνουμε τον εθελοντισμό, την ότι « ενωμένοι αναπτύσσουμε το διάλογο με φορείς, πολίτες, διατηρούμε την αυτοτέλεια μας και κάνουμε πιο αποτελεσματικές τις διεκδικήσεις μας ως Ομοσπονδία. Τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση οι :
Μπούρας Χρίστος πρώην Δήμαρχος Αγράφων,
Αντιδήμαρχος Αγράφων Θεόδωρος Κατσιάδας
Αντιδήμαρχος Αγράφων Βάσω Φεγγούλη,
Περιφερειακός Σύμβουλος Κατερίνα Καλαντζή,
Περιφερειακός Σύμβουλος Λάμπρος Τσιτσάνης ,
Δημοτικός Σύμβουλος Αγράφων Θανάσης Σταμούλης ,
Δημοτική Σύμβουλος Καρπενησίου Γεωργία Γκαρίλα, η οποία μετέφερε και το μήνυμα του Δημάρχου κ Νικολάου Σουλιώτη.
Ο Παραολυμπιονίκης κ.Χρήστος Ταμπαξής, Ο Πρόεδρος Αδελφότητας Γρανιτσωτών και Δημοτικός Σύμβουλος Παλλήνης κ.Μουρτζάπης Γιώργος, Ο πολιτευτής Ν. Ευρυτανίας Π. Βλάχος, Ο κ. Κουτσοπιάς Δημήτριος από τον Πανευρετανικό Σύλλογο Αιτωλοκαρνανίας , οκ. Ντζιώρας Ηλίας Πρόεδρος του Εύρυτου, η κ. Νάνσυ Ντζιώρα Πρόεδρος της Βράχας , ο κ. Λιάσκος Ηλίας Πρόεδρος της Πανευρετανικής , o κ. Νταλλής Παύλος, ο κ. Γατής Λάμπρος Πρόεδρος του Συλλόγου Αγραφιωτών, ο κ. Βλασσόπουλος Παναγιώτης του Συλλόγου Παπαρουσιωτών με την κ. Ντανά Ελένη, ο κ Γώγολος Δημήτριος του Συλλόγου Κάτω Ραυτόπουλο , Η κ. Ζαγανιάρρη Ελένη και πολλοί άλλοι εκλεκτοί συμπατριώτες μας.
Επίσης τίμησαν με την παρουσία τους, Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κρητικών Σωματείων κ Εμμανουήλ Πατεράκης και η κ Δώρα Παπαδάκη και ο Στέφανος Κούτρας Πρόεδρος των Πανθεσαλλικών Σωματείων.
Τέτοιες επιτυχημένες εκδηλώσεις είναι χρήσιμες και απαραίτητες για όλους μας , βοηθούν την επικοινωνία , την κοινωνική συνοχή , την σύσφιξη των σχέσεων την εντόπιση και την επίλυση των προβλημάτων στην περιοχή μας. όταν μάλιστα αυτές πραγματοποιούνται από μεγάλους Συλλόγους Πανευρετανικής εμβέλειας , έχουν μεγαλύτερη άξια και προβολή , γιατί μέσα από αυτές μπορούν να υπάρξουν πολλών ειδών ζυμώσεις και να καλλιεργήσουν φιλίες χρήσιμες για το μέλλον .
Το Δ.Σ, της ΟΕΣ ευχαριστεί από καρδιάς όλους όσους παρευρέθησαν και τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση αυτή και έδωσαν συγχρόνως τον τόνο της χαράς και της διασκέδασης. Ευχαριστεί επίσης τους χορηγούς της.
α) Αφοί Κουτρουμάνου .(τυρί)
β) Αφοί Μαυραγάνη .(λουκάνικα)
γ) Το κατάστημα παραδοσιακό στο Καρπενήσι για τις(πίτες)
δ)Την οικογένεια Αν. και Αικ. Κόκκαλη (Αγρίνιο) για τις χειροποίητες πίτες.
Για το Δ.Σ. της ΟΕΣ
Η Πρόεδρος Η Γενική Γραμματέας
Αγγελική Σκοτίδα Νίκη Ρέκκα-Τζανάκου
n