Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014

"Η Αλεξανδρινή των ανέμων" - του Κώστα Μπουμπουρή "Η Αλεξανδρινή των ανέμων" - του Κώστα Μπουμπουρή

Η Αλεξανδρινή των ανέμων" - του Κώστα Μπουμπουρή Εκτύπωση E-mail
Η Αλεξανδρινή των ανέμων - Μπουμπουρής Κώστας 
   (03/11/2014)         
  Η Αλεξανδρινή των ανέμων     Το νέο βιβλίο του Ευρυτάνα συγγραφέα Κώστα Μπουμπουρή       Η παρουσίαση του βιβλίου πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στις 3 Νοεμβρίου 2014, ημέρα Δευτέρα και ώρα 18.30, στην αίθουσα εκδηλώσεων της  ΕΣΗΕΑ  (Ακαδημίας 20).
   «Κύριο πρόσωπο μια καλλονή με Αλεξανδρινή καταγωγή, που έπεσε στα δίκτυα της πορνείας. Ο Κώστας Μπουμπουρής ξετυλίγοντας τη ζωή αυτής της γοητευτικής  πόρνης ...
                                       ( φωτο-ρεπορτάζ  -  Χρήστος Γ. Κίτσιος )
...διατρέχει όλον τον εικοστό αιώνα με τις τόσες περιπέτειες και με τις αντιθέσεις καθώς βρισκόμαστε μπροστά σε καλά και κακά, σε ανθρωπιά και απανθρωπιά. Ζούμε, μέσα από τη ζωή αυτής της γυναίκας, όλες τις δυσκολίες της προσφυγιάς, της φτώχειας, της ανεργίας και φυσικά της εκμετάλλευσης των γυναικών» γράφει μεταξύ άλλων ο πρύτανης των Ευρυτανικών γραμμάτων, ο χαλκέντερος Γρανιτσιώτης Μιχάλης Σταφυλάς, ο οποίος προλογίζει το νέο βιβλίο του Κώστα Μπουμπουρή..


   « Η ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΝΗ ΤΩΝ ΑΝΕΜΩΝ » πρόκειται για μια συνταρακτική μυθιστορηματική βιογραφία μιας Αλεξανδρινής στην καταγωγή τροτέζας. Μέτοικος από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, αρχές δεκαετίας του '30, σε βρεφική ηλικία ήρθε στην Αθήνα η πανέμορφη Μαριγώ με την χήρα μάνα της, σε μια εποχή, που ο τόπος βίωνε δραματικές στιγμές. Στον αέναο αγώνα της επιβίωσης, ανάμεσα σε συνταρακτικά γεγονότα, κακοτυχιές, ανεκπλήρωτους έρωτες και πλεκτάνες, μαστιγώνει το παρόν της και σέρνεται στην πορνεία λίγο πριν τον πόλεμο. Παρά την σκληράδα, τα άγρια ήθη, τους πόθους και τα πάθη της Κατοχής, του εμφύλιου και αργότερα, συνέχισε με σφρίγος και ορμή το άχαρο και δύσκολο επάγγελμά της. Με αυτοθυσία και πάθος στήριξε φτωχούς και ανήμπορους του συνοικισμού της στα Πετράλωνα στους δίσεχτους καιρούς, χωρίς καμία διάθεση επίδειξης. Τα άσχημα παιχνίδια της ζωής και της μοίρας δεν την λύγισαν. Κατόρθωσε να ξεπεράσει το κατώφλι του 21ου αιώνα χωρίς μελοδραματισμό, τύψεις και οδυρμούς. Οι ήρωες είναι αρκετοί κι ο καθένας τους εμφανίζεται στην ώρα του, γέννημα της ταραγμένης του εποχής. Η Αλεξανδρινή των ανέμων λίγο πριν τα στερνά της συγχώρεσε αρκετούς, που την πρόδωσαν και την πίκραναν, όχι όμως κι αυτούς που την ταπείνωσαν..!

     Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο τ. βουλευτής Ευρυτανίας Ηλίας Καρανίκας, οι πρώην πολιτευτές Λάμπρος Μάκας, Γιώργος Λάγαρης και Θωμάς Κώτσιας, ο πρώην δήμαρχος Αγράφων Χρήστος Μπούρας, οι πρόεδροι της Ο.Ε.Σ. Αγγελική Σκοτίδα, Πανευρυτανικής Ένωσης Κώστας Παπαδόπουλος, Ευρυτάνων Επιστημόνων Φώτης Κουλαρμάνης, πρόεδροι των συλλόγων Αγράφων, Προυσού, Παπαρουσίου, Χρύσως, Ηπειρωτών Ν.Ιωνίας, η δημοσιογράφος και πολιτευτής ΑΝ.ΕΛ Γιαννοπούλου Καλλίτσα, ο πολιτευτής Αιτωλοακαρνανίας Θανάσης Κατερινόπουλος, η ερμηνεύτρια έντεχνου τραγουδιού Βασιλική Καρακώστα και ο παπαδημήτρης Σκόνδρας.
     Αξιοσημείωτη ήταν και η παρουσία ανώτατων αξιωματούχων της ΕΛ.ΑΣ, πρώην συναδέλφων του συγγραφέα, απ' αυτούς ξεχωρίσαμε τους:
     Αντιστράτηγο Βασίλη Γκαλογιάννη (επικεφαλής φρουράς Προέδρου Δημοκρατίας), Υποστράτηγο Νίκο Δαβίλας, Υποστράτηγο Ηλία Παπασπυρόπουλο, Υποστράτηγο Γιώργος Κοντοστέργιο, Ταξίαρχο Βασίλη Τσίγκο και πολλοί άλλοι...!

              Για το βιβλίο μίλησαν οι:              
Έκτορας Νασιώκας - ιατρός, τέως υπουργός

Λένικα Αρφάνη - Λευτέρης Κουσούλης      Λευτέρης Κουσούλης - Λέλικα Αρφάνη
          Λένικα Αρφάνη - ηθοποιός                               Λευτέρης Κουσούλης - πολιτικός επιστήμονας
                                                                 
  (πατήστε επάνω στα γραφήματα και ακούστε τις ομιλίες του Έκτορα Νασιώκα, της Λένικας Αρφάνη και του Λευτέρη Κουσούλη  όπως καταγράφηκαν στις 3 Νοεμβρίου 2014)

   Την παρουσίαση συντόνισε ο Ηλίας Μπουμπουρής
(στην  κεντρική φωτογραφία από δεξιά:  Κώστας Μπουμπουρής, Έκτορας Νασιώκας, Ηλίας Μπουμπουρής, Λένικα Αρφάνη και Λευτέρης Κουσούλης)   ( πίνακας: Femmes de Maison (prostitutes), Henri de Toulouse-Lautrec, c. 1893–95)

        Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις  “ΙΡΙΣ - Α.Σ. ΦΙΛΙΠΠΟΤΗ” είναι διαθέσιμο στο βιβλιοπωλείο ΦΙΛΙΠΠΟΤΗ , Ασκληπιού 7 , Αθήνα , τηλ 210 36 38 363, σε άλλα κεντρικά βιβλιοπωλεία Αθηνών, καθώς και στα βιβλιοπωλεία του Καρπενησίου, Λαμίας κ.λ.π.
Επιμέλεια κειμένων: Γιάννης Θεορωγιαννίδης, φιλόλογος
Εξώφυλλο: Τάκης Παρλαβάντζος, γλύπτης - ζωγράφος (Ζεύς και Λήδα)
Σελιδοποίηση: Στέλλα Μπαλωμένου
Εκτύπωση: Στιγμή ΕΠΕ  (320 σελίδες) 

              Βιογραφικό σημείωμα του συγγραφέα  
   Ο Κώστας Μπουμπουρής γεννήθηκε στο Μάραθο Αγράφων Ευρυτανίας το 1956 από γονείς γεωργοκτηνοτρόφους. Είναι ανώτερος Αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας εν ενεργεία. Παράλληλα με την υπηρεσία του ασχολείται δραστήρια με τα πολιτιστικά δρώμενα της Ευρυτανίας και τη συγγραφή. Αρθρογραφεί τακτικά στον τοπικό, ημερίσιο και περιοδικό τύπο για θέματα κυνηγιού, ιστορικά και πολιτιστικά. Το "Η Αλεξανδρινή των ανέμων" είναι το έβδομο απ' τα βιβλία του που έγραψε και κυκλοφόρησαν. Τα προηγούμενα βιβλία του είναι: "Ο Ζωντανός θρύλος των ελληνικών δασών και οι θηρευτές του" (2000), "Κατσαντώνης, εποποιία και θρύλος" (2002), "Τα Τρία αγρίμια" (2003), "Αγραφιώτικο συναξάρι" (2005), "Ο Κώστας Μπαλάφας και η Ελλάδα του" (2010) και "Το κουντρί" αφιέρωμα στην αιώνια μάνα (2013).
επικοιν.   Κώστας Π. Μπουμπουρής  210-2797717  6932-427570  k.boubouris@yahoo.gr  

( φωτο-ρεπορτάζ  -  Χρήστος Γ. Κίτσιος )http://www.agrafiotis.gr