Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014

Παρέμβαση του Νότη Μαριά στην Ευρωβουλή για το οξύτατο πρόβλημα της ανεργίας στην Ελλάδα.



Βρυξέλλες,1/10/2014


Δελτίο Τύπου



Την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στην Ελλάδα επισημαίνει με Ερώτηση που κατέθεσε σήμερα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών (ECR) και Επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος Αντιμνημονιακοί Πολίτες, Ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς.

Ο Νότης Μαριάς τονίζει στην Ερώτησή του ότι το πρόβλημα της ανεργίας, που πλήττει τη νεολαία στις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου, εξαιτίας των σκληρών πολιτικών των μνημονίων, είναι εκρηκτικό.
Στην Ερώτηση αναφέρονται τα δυσοίωνα στοιχεία για τις προοπτικές απασχόλησης στην Ελλάδα, όπως καταγράφονται στην πρόσφατη Έκθεση του ΟΟΣΑ. Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, προβλέπεται ότι η ανεργία θα παραμείνει υψηλή, περίπου στο 27%, έως το τέλος του 2015.
Ο Ευρωβουλευτής ζητά να ενημερωθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πως αξιολογεί τις  επιπτώσεις του μνημονίου στην Ελλάδα σε σχέση με το υφιστάμενο τεράστιο ποσοστό ανεργίας και ποιες πρωτοβουλίες προτίθεται να λάβει για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στην Ελλάδα ιδίως για τη νεολαία.




Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του Νότη Μαριά έχει ως εξής:

«Το πρόβλημα της ανεργίας, που πλήττει τη νεολαία στις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου, έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις. Οι σκληρές πολιτικές των μνημονίων οδηγούν τους νέους στον κοινωνικό αποκλεισμό και την περιθωριοποίηση. 
Ειδικότερα στην Ελλάδα η πραγματικότητα είναι αποκαλυπτική και τα στοιχεία δυσοίωνα. Σε πρόσφατη Έκθεση του ΟΟΣΑ (δημοσιεύθηκε στις 03/09/2014) για τις προοπτικές απασχόλησης, προβλέπεται ότι η  ανεργία θα παραμείνει υψηλή (περίπου στο 27%) έως το τέλος του 2015. Η Ελλάδα, αναφέρει η Έκθεση, έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά μακροχρόνιας ανεργίας μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ. Μάλιστα, το ποσοστό αυτό αυξήθηκε από το 49% στο 71% μεταξύ του τετάρτου τριμήνου του 2007 και του πρώτου τριμήνου του 2014.
Επιπλέον, στην Έκθεση επισημαίνεται ότι ο κίνδυνος να μείνει κανείς άνεργος και η αναμενόμενη διάρκεια του διαστήματος που θα μείνει άνεργος είναι μεταξύ των υψηλότερων, ενώ οι μηχανισμοί ασφάλισης κατά της ανεργίας (π.χ. η κάλυψη με επιδόματα και η ασφαλιστική κάλυψη) είναι μεταξύ των ασθενέστερων στις χώρες του ΟΟΣΑ.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται η Επιτροπή:
1.Πως αξιολογεί τις επιπτώσεις του μνημονίου στην Ελλάδα σε σχέση με το υφιστάμενο τεράστιο ποσοστό ανεργίας;
2.Ποιες πρωτοβουλίες προτίθεται να αναλάβει για τη  δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στην Ελλάδα  ιδίως για τη νεολαία;».